Sveaborg

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sveaborg (Suomenlinna), finsk marin- och flygfyr på fästningen Sveaborg, utanför Helsingfors, Finska viken

1748-1772 uppfördes huvuddelen av fästningen på några mindre öar cirka 5 km utanför Helsingfors. Ritningar av A Ehrensvärd. Vid utbrottet av rysk- svenska kriget 1808 ansågs fästningen att vara i ett gott skick. Dock överlämnades den utan strid till ryssarna av befälhavaren C O Cronstedt den 3 maj 1808. 
  Fram till mitten av 1850-talet var en väderkvarn på Sveaborg det viktigaste sjömärket för inseglingen till Helsingfors. Den revs av ryssar/finnar för att inte vägleda fienden i Krimkriget 1854. 
  1854 uppfördes den ortodoxa kyrkan på Sveaborg. Den gav fästningen en ny siluett.
Helsinki.jpg
Sveaborg. Foto Esbjörn Hillberg

SweFlag.jpg RysFlag.jpg FiFlag.jpg Symbol fyr.jpg

Sveaborg. Foto Ulf Schloss
Sveaborg. Foto TD
Laddar karta ...


WGS-84 Lat 60° 08’,9. Long O 24° 59’,4.

Fyrbelyst led

1883 blev leden in till Helsingfors fyrbelyst genom tillkomsten av fyrplats på Gråhara samt ledfyrar på Gustavssvärd och Stora Svartö.

Enslinjen som bildades av Gråhara och den mittersta kupolen på kyrkan på Sveaborg ledde fri för alla farligheter vid insegling till Helsingfors.

Finland självständigt

1917, 6 december, proklamerade lantdagen Finland självständigt. Dagarna var räknade för den ortodoxa kyrkan på Sveaborg.

1828 byggdes den ortodoxa kyrkan om så att den fick ett lutheranskt utseende. De fyra små bysantinska tornen revs.

Fyr

Samtidigt avsågs en kombinerad marin- och flygfyr att installeras i toppen av kyrktornet. Detta krävde planering för utformningen av lanterninen vad gällde arkitektur och teknik.

AGA AB utvecklade ett linssystem för den kombinerade marin- och flygfyren, som försågs med dalén-ljus. Den fick karaktären fyra blänk var 15:e sekund och är samma än idag.

1928 tändes fyren. Med lyshöjden 54,2 m är den Finlands högsta.


Jfr Finska viken, finskt fyrväsende, flygfyr