Internationella Fyrdagen 2020


Boka helgen 15 - 16 aug augusti 2020 i almanackan

Internationella Fyrdagen firas på 70-talet platser runt om i Sverige

Just nu påverkas livet mycket av ett litet virus som ingen av oss kan se. Dess verkningar är dock alltför tydliga för oss. Även om reserestriktionerna nu har lättats är det en stor risk att man på många fyrar väljer att inte deltaga i fyrdagen. Vi på Svenska Fyrsällskapet arbetar ändå vidare för att arrangera fyrdagen som planerat den 15 och 16 augusti. Vi uppmanar intresserade att hålla er uppdaterade på denna websida eller på varje fyrs hemsida.

Nidingen Den Internationella Fyrdagen firades första gången år 2003. 2020 firas Internationella fyrdagen helgen den 15:e och 16:e augusti.
Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större f.d. bemannade fyrars framtid är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras.
Under den Internationella Fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet, lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade har möjlighet att besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv. Förutom möjligheten att besöka alla öppna fyrar pågår det även olika kringaktiviteter på flera fyrplatser
Årligen hålls ett 70-tal fyrplatser i Sverige öppna och antalet besökare brukar vara fler än 11 000 personer. Förutom i Sverige firas dagen bland annat i: Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales. Fyrdagen är synnerligen populär i Sverige och normalt har vi fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen har tillsammans!

 

På Dalénmuseet firas i år 150-årsminnet av den store fyruppfinnaren Gustaf Daléns födelse. På fyrdagarna ges guidade visningar med berättelsen om Gustaf Dalén och hans fyrtekniska uppfinningar. Hitta till Dalénmuseet.

 

Öppna fyrar

 

 

Internationella Fyrdagen 2020 - Svenska Fyrsällskapets Rapport

Internationella Fyrdagen 2019 - Svenska Fyrsällskapets Rapport

Internationella Fyrdagen 2018 - Svenska Fyrsällskapets Rapport

International Lighthouse Day 2018 - Swedish Lighthouse Association Report