Jerskullen

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karlskrona karta ritad.jpg

Jerskullen fyrskeppsstation vid Karlskrona åren 1870-1878. Fyrskeppet var nedre fyr i enslinjen med fyren Söderstjärna i inloppet till Karlskrona.

1870 lades skeppet ut på sin station. Som fyrskepp tjänstgjorde fyrskepp Nr 10A Odin.

1879 drogs fyrstationen in, samtidigt som den nybyggda fyren på fästningen Godnatt tändes.

	(Här skall bild in)
 

1872 Enligt Lotsstyrelsen: ”2:ne ledfyrar. Den inre med fast, vitt sken, den yttre med fast, rött sken.

Den inre, vita fyren utgörs av en trumlinsapparat av 5:te ordningen, anbringad i lanterninen på ett torn av järn, uppfört på holmen Söderstjärna vid östra änden av Kronovarvet (Lat. N. 56° 9’,0. Long. O. 15° 35’,8). Dess lysfält är från O över S och V till VNV. Fyrljuset brinner på en höjd av 39 fot över vattenytan. Inre fasta fyrtornet är vitmålat. Dess nedre del skyms av en framför liggande mur, på vilken ett vitmålat fält motsvarar foten av tornet, sett från sjön.

Den yttre, röda fyren är på ett mindre fartyg, förtöjt på redden omkring 2 minuter i SSV från den fasta fyren, öster om, men nära intill grundet Jerskullen. Fyrapparaten utgörs av en fotogenlampa med sideralsken, anbringad i lanterninen på ett mindre torn, uppbyggt på fartyget. Fyrljuset brinner på en höjd av 16 fot över vattenytan. Fyrfartyget är rödmålat och dess torn tecknat med lutande röda och vita ränder. Det utlägges icke före den 1:ste mars och intages den 15:de december varje år. Ombord finns gonggong för signalering under tjocka.

Båda fyrarna lyser under någorlunda siktigt väder 2 till 3 minuter utanför de yttersta grunden. Den röda fyren syns under den vita, ända tills man kommer innanför fästningarna. För att leda det sk Kungsdjupet fritt in mellan grunden, behöver fyrarna inte synas fullkomligt överens, utan kunna de hållas så skilda från varandra, att varderas ljus kan väl urskiljas. Fartyg, som vill in till Karlskrona och angjort Utklippan samt passerat väster om den på 1 à 2 minuters avstånd, styrande NNO, bör ett par minuter innanför klippan äga sikte av såväl den vita, som den röda fören, varefter de hålls ens eller nära varandra, tills fartyget kommit i närheten av fyrfartyget, som skall lämnas väst om kurslinjen. Innanför fyrfartyget finns god ankarsättning antingen öster därom, under Tjurkölandet, eller väster därom under Aspölandet.

Ledfyrarna anbringades 1870 och tändes första gången på hösten samma år. Lotsar passar upp i båt utanför grunden och på Aspö.”

Och sedan

Fyren Söderstjärna släcktes 1878, demonterades 1879 och återuppfördes i Ystad hamn 1879.


Fyrskeppsstationen Jerskullen, som var i drift 1870-1878, använde fyrskepp Nr 10A Odin, som därefter flyttades till Malmö redd.


Jfr fyrskepp, Söderstjärna, lots, Karlskrona örlogsvarv.