Fyrskepp Nr 17 Svinbådan: Skillnad mellan sidversioner

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
mIngen redigeringssammanfattning
mIngen redigeringssammanfattning
Rad 14: Rad 14:
* Lysvidd: 9 (distans)minuter.
* Lysvidd: 9 (distans)minuter.


Lanterninerna av [[Stevenson]]s modell hade överförts från [[fyrskepp nr 14 Svinbådan]]. Fyrapparaterna var under dagtid nedsänkta i däckshusen vid för- och aktermasten för att få sin omvårdnad i skydd mot väder och sjö. Lanterninerna med fyrapparat var tillverkade i England av firma Wilkins i London och innehöll vardera 12 [[fotogen]]lampor i var sin försilvrade, kardanskt upphängda [[parabolisk]]a spegel. De var satta i två lager med 6 lampor i vardera. Lanterninerna var uppbyggda runt masten och löpte i ett styrspår i denna, då de hissades eller halades. Det fasta skenet var rött. Ljusstyrka: 220 Hefnerljus. Lyshöjd: 11,3 m. Lysvidd: 9 M.
Lanterninerna av [[Stevenson]]s modell hade överförts från [[fyrskepp Nr 14 Svinbådan]]. Fyrapparaterna var under dagtid nedsänkta i däckshusen vid för- och aktermasten för att få sin omvårdnad i skydd mot väder och sjö. Lanterninerna med fyrapparat var tillverkade i England av firma Wilkins i London och innehöll vardera 12 [[fotogen]]lampor i var sin försilvrade, kardanskt upphängda [[parabolisk]]a spegel. De var satta i två lager med 6 lampor i vardera. Lanterninerna var uppbyggda runt masten och löpte i ett styrspår i denna, då de hissades eller halades. Det fasta skenet var rött. Ljusstyrka: 220 Hefnerljus. Lyshöjd: 11,3 m. Lysvidd: 9 M.


== Modifieringar ==
== Modifieringar ==

Versionen från 10 december 2013 kl. 13.16

Fyrskepp Nr 17 Svinbådan

1893-1894 byggdes hon i järn och stål på W Lindbergs Verkstad i Stockholm till en kostnad av 132 786 kr. Deplacement fullt rustad cirka 290 ton. Längd vl cirka 31,4 m. Bredd 6,7 m. Besättning 8 man. Kort peke och två master med spjälballong/toppkula på båda (hissade endast då fartyget låg på sin fyrskeppsstation).

 • Flushdäckat. Styrhytt strax för om midskepps och akter därom skorsten.
 • För framdrivning hade hon 120 hk ångmaskineri.
 • Mistsignaleringen skedde med ångmistsirén, karaktär: "tre ljud av 2 sekunders varaktighet och 2 sekunders uppehåll varje minut".
 • Som reserv fanns en mistklocka (200 kg) uppsatt på backen.
	(Här skall bild in)
 • Fyrfartyg med 2:ne fasta röda sken.
 • Fyrapparaterna: vardera 12 lampor med paraboliska speglar.
 • Fyrljusets höjd över vattenytan: 38 fot (11,3 m).
 • Lysvidd: 9 (distans)minuter.

Lanterninerna av Stevensons modell hade överförts från fyrskepp Nr 14 Svinbådan. Fyrapparaterna var under dagtid nedsänkta i däckshusen vid för- och aktermasten för att få sin omvårdnad i skydd mot väder och sjö. Lanterninerna med fyrapparat var tillverkade i England av firma Wilkins i London och innehöll vardera 12 fotogenlampor i var sin försilvrade, kardanskt upphängda paraboliska spegel. De var satta i två lager med 6 lampor i vardera. Lanterninerna var uppbyggda runt masten och löpte i ett styrspår i denna, då de hissades eller halades. Det fasta skenet var rött. Ljusstyrka: 220 Hefnerljus. Lyshöjd: 11,3 m. Lysvidd: 9 M.

Modifieringar

1908 ersattes den främre masten och installerades ett fyrtorn med lanternin och altan.

 • Linsen av 4:e ordningen (500 mm Ø) var kardanskt upphängd i sin tyngdpunkt med linspendel och försedd med AGA-ljus.
 • 6 brännare. Gasåtgång 27 liter per timme. Ljusstyrka: 1 000 Hefnerljus. Lyshöjd: 10 m. Lysvidd: 11 M. Karaktär: Röd blixt var 3:e sekund.
 • Spjälballongen flyttades till aktermasten där även lotsflagg var hissad på dagtid resp en vit lotslanterna under mörker.

Senare tillkom tyfon försedd med tryckluft från kompressor och råoljemotor.

1950 elektrifierades hon.

Tjänstgöringar

1894-1960 tjänstgjorde hon som fyrskepp vid Svinbådan.

1960 var sista året för fyrskeppsstationen Svinbådan, som därefter ersattes av kassunfyr Svinbådan.

Och sedan

Fyrskepp nr 17 Svinbådan kom sedan att användas av Lotsverket som verkstadsfartyg, under namnet Lagaren.

 • Lanterninen monterades av och ställdes upp vid Rosenhill, vid norra änden av Älvsborgsbron i Göteborg.

1968-1972 användes hon för sjömätning, tillsammans med Ledaren (fd fyrskepp Nr 32 Fladen).

1972 såldes hon. Köpare var stiftelsen Skeppsholmsgården.

1999 fanns hon att beskåda förtöjd vid Skeppsholmen i Stockholm. Hon användes som rekvisita vid inspelning av TV-serien Graven med bland andra Kjell Bergqvist.


Jfr fyrskepp, fyrljusreflektor, kassunfyr, utsjöfyr, spaltsektorfyr, mistsignal, radiofyr, racon, Lysekil, Norströmsgrund, lots.