Oljelampa

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

oljelampa, anordning där någon form av fett eller olja brinner med lysande låga.

Tekniken för belysning har under lång tid utvecklats endast långsamt. Det var en stor upptäckt då man fann att fett brann med lysande låga. Den tidigaste oljelampan var en urgröpt sten fylld med djurfett, där hela vätskeytan brann. Lågan sotade och fettet skvätte.

Sedan uppfanns den kringflytande veken, som sög upp bränslet och alstrade ljuset i en enda punkt. De första lamporna med mossa som veke tändes för mer än 10 000 år sedan.

Med tiden placerades veken, nu av textilt material, i en pip. Från antiken känner vi den täckta modellen "Aladdins lampa".

LFl 10s.jpg

Symbol fyr.jpg Fotogenlamp ritad.jpg Historik.jpg

Oljelampa typ Aladdins lampa. Foto Leif Elsby
Talgljus / stearinljus. Foto Leif Elsby
Fotogenlampa. Foto Leif Elsby


Ljus med veke

Under antiken hade man också vaxljus, som i princip är lampor utan behållare - de består ju enbart av bränsle (vax) och veke.

  • På 1100-talet tillkom det billigare men sämre talgljuset och 1825 stearinljuset.
  • Långt in på 1800-talet var det främst de svaga talgljusen som gemene man använde.
  • Men också oljelampa fortsatte att vara i bruk.

Rundbrännaren

Ända in på 1800-talet användes mest tjockflytande vegetabiliska eller animaliska oljor som bränsle, företrädesvis rovolja.

Fotogen

På 1860-talet övergick man civilt från oljelampa till fotogenlampa, sedan det visat sig att ett destillat av petroleum (råolja), s.k. fotogen, var ett utmärkt, lättflytande bränsle.

  • På kort tid slog fotogenlampan igenom med en tidigare icke skådad lyskraft.


Jfr fett, vaxljus, talgljus, stearinljus, lysolja, rovolja, sillolja, lampglas, rundbrännare, fotogen, tändsticka, elektriskt ljus.