Kustartilleri

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kustartilleri. Försvarsanläggningar placerade vid kusten. Fyrplatserna låg också vid kusten och på ett par ställen kom de att ligga i varandras närhet.


MistsignalkanonerÖlands Södra Udde, pensionerade militära pjäser nu med civil användning. Foto Leif Elsby

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg Historik.jpg Fotogenlamp ritad.jpg

Fyren Landsort och ett nu musealt kustförsvar. Foto Ulf Schloss

Översikt

Kustnära försvarsanläggningar byggdes på många håll i landet för att förhindra / försvåra invasion över havet av främmande makt. Tidiga sådana försvarsverk fanns exempelvis vid Vaxholm och Dalarö för skydd av Stockholm, Kungsholm för skydd av Karlskrona, Carlstens fästning till skydd för Marstrand, Nya Älvsborg till skydd för Göteborg. Dessa blev snart föråldrade.

I orostiderna kring första och andra världskrigen byggdes nya anläggningar med artilleri och minlinjer på flera platser. Emellertid blev även dessa föråldrade.

Under 1970-talet byggde försvaret på några strategiskt viktiga platser ersättningssystem för äldre kustartilleri. På militärt språk betecknades de ERSTA (ERSättning Tungt Artilleri).

De batterier som blev färdigställda var placerade vid Söderarm, Landsort, Slite, Ystad, Trelleborg och Holmögadd. Söderarm stod klart 1977 och Holmögadd blev det sista batteriet och var klart 1983.

2003 avvecklade försvaret dessa verksamheter

Idag är allt skrotat och plomberat, det enda som finns kvar intakt är 3:e pjäs på Öja, vid Landsort. Den ägs av Statens Fastighetsverk som förvaltar den som musealt byggnadsminne. Se nedan.

Länkar

Klicka här för mer info: KA-batteriet på Landsort

Klicka här för mer info: Fortet på Femörehuvud

Klicka här för mer info: Grimskärs minstation


Jfr Amiralitetet, mistsignalkanon