Kräcklingeholmens båk

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kräcklingeholmens båk, svensk båk syd om Säffle i Vänern.

Båk som ligger långt ut i Dalbosjön, syd om Säffle och Säffle kanal 
Vänern karta ritad.jpg

SweFlag.jpg VSS logo .jpg Symbol fyr.jpg

Kräcklingeholmens båk. Foto Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening.
Laddar karta ...


WGS-84: Lat 58° 57’ N. Long 12° 59’ E

Området

Byälvens mynning är sedan urminnes en knutpunkt i Dalbosjöns norra del vid västsidan av Värmlandsnäs. Långt innan tillkomsten av Säffle kanal var här ett transportstråk förknippat med pilgrimer till Norge. På 1500-talet ansågs Knusesund vara en av de viktigaste vänerhamnarna. Orten låg en halvmil uppströms och utvecklades till bruks- och industriort kring kanal och järnväg. Den fick namnet Säffle och blev stad år 1951. Säffle hade på 1900-talets tidiga del en betydande handelsflotta, nu ersatt av fritidssjöfart inne i Byälvsleden.

År 1837 blev slussen i Säffle klar och arbetet med den 8 mil långa vattenvägen till Arvika fortskred till in på 1850-talet. Järnbruken längs sjöarna i Säffle kanal kom att efterträdas av sågverk, träindustri och pappersbruk. Spässhult i Byälvens mynning kom att bli omlastningshamn från pråmar med laster med järn, trä och papper från bruken till större fartyg med destination Vänersborg och Trollhätte kanal. Kanalombyggnaden 1866-1870 gav bättre farbarhet vid högt vattenstånd. Då anlades fyrar vid Duseudde och Hösbacksholmen. 1923 tillkom Skatudden och 1960 Galten

Båken

Båken ligger på Stora Kräcklingeholmen, på västsidan av Vänersnäs, i ytterkanten av Millesviks skärgård. Den syns på långt håll och ger ledning till äldre och nyare farleder.

Båken är fyrsidig, cirka 9-10 m hög, vit och försedd med ett svart snedstreck.

Båken bildar med ett kummel på samma holme en enslinje

Nuvarande båk är återuppbyggd på 1960- eller 1970-talet med återanvändning av delar av den som stod där tidigare.

Inloppet till Åmål - Säffle

Här finns fyrarna och båkarna:

Laddar karta ...


Jfr Vänern, båk, sjömärke, Säffle kanal, Dalslands kanal, Lurö