Fyrwiki

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fyrwiki10year4 1rad pos rgb kopiera.jpg

VälkommenFyrwikiBlåGul.jpg


Fyrwiki - Svenska Fyrsällskapets Lexikon - visades på "nätet" första gången 2013 och har sedan dess ständigt vuxit i omfattning. Innehållet bygger på bidrag som medlemmar och andra ställt till förfogande.

Fyrwiki (även kallat Fyrlexikon ) tillhör Svenska Fyrsällskapet, en svensk nationell, opolitisk, ideell organisation för allmännytta.

Med svenska, finska, danska och norska fyrar, fyrskepp och kassunfyrar, plus mistsignaler, radiofyrar, historik, teknik, hur man levde, ljud, bild och film samt länkar till radioprogram och Lubbe Nordströms bok från 1922 om Fyrskeppet Almagrundet och mycket annat.


Fl 3s.jpg

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg Symbol fsk.jpg Lur ritad.jpg Blixtsymbol.jpg Symbol kassfr.jpg Symbol racon.jpg Livet.jpg SymbolIntFyrdagen.jpg

LoggaSvenskaFyrsällskapet.jpg


Om Fyrwiki

  • Fyrwiki började utvecklas 1996, då i dator med disketter. Många disketter med max 1,4MB blev det. 2013 överfördes Fyrwiki till internet. Begränsning i lagringsutrymme försvann. Sedan har utrymmet svällt med bild, audio och video. 2023 firar Fyrwiki alltså 10 år "på nätet".
  • Det för Fyrwiki använda programmet tillhandahålls av MediaWiki. En databashanterare, för vilken betalas licens, är kopplad till programmodulen.
  • Det av MediaWiki skrivna programmet brukas även av andra användare som exempelvis uppslagsverket wikipedia, som emellertid Fyrwiki inte är lierad med. I wikipedia kan innehållet "läsas" och ändras av "alla". Men här i Fyrwiki kan Du "bara läsa" men inte spara ändringar. Om du vill ha en ändring införd, vänligen ta kontakt med "redaktionen".
  • Bildmaterial och text i Lexikon får "användas av alla". Dock skall du ange att de hämtats från Svenska Fyrsällskapets Fyrwiki och ange namn på eventuell fotograf. Bilderna ligger på servern med måttligt hög upplösning, detta för att inte "spränga" utrymmet. Högre upplösning kan kanske finnas om du kontaktar den som bilden kommer ifrån.
  • Innehåll och utformning av Fyrwiki har skrivits, sammanställts, redigerats och överförts till för programmet läsbar kod av medlem Nr 35 Leif Elsby, som även gjort nästan alla kartor och gjort dem interaktiva (klickbara). Arbetet har gjorts helt ideellt och utan någon kostnad för Svenska Fyrsällskapet.

Kontakt

Några grupperade "ingångar" till Fyrwiki

Nedanstående symboler är klickbar och visas överst på sidorna i avsikt att ge snabb orienteríng. Flertalet är eget påhitt.

SweFlag.jpg Svensk Fyrkarta, Svenskt fyrväsende FiFlag.jpg Finskt fyrväsende
DKFlag.jpg Danskt fyrväsende NorFlag.jpg Norskt fyrväsende
Symbol fyr.jpg Fyr Symbol fsk.jpg Fyrskepp
Symbol kassfr.jpg Kassunfyrar i Sverige Symbol lysboj.jpg Lysboj
Lur ritad.jpg Mistsignal Blixtsymbol.jpg Radiofyrar och radionavigering
Historik.jpg Historik Kompassros ritad.jpg Navigation
Fotogenlamp ritad.jpg Teknik Vantskruv.jpg Tillverkare
KanalSymbol.jpg Vattenvägar Maskaron.jpg Personer
Symbol Person.jpg Personal och organisationer VSS logo .jpg Vänern och Venerns Seglationsstyrelse
Livet.jpg Livet och berättelser ur Blänket SymbolIntFyrdagen.jpg Internationella fyrdagen
KällorOchBild.jpg Källor och bildmaterial

Aktuellt i Fyrwiki

LotsSymbol2.jpg Båk.jpg Spirbåk.jpg Arbete pågår. Ha tålamod!
  • Flitiga medlemmar har fotograferat ensfyrar. Granna de med!
  • Pågående arbete i Fyrwiki handlar även om svenska obemannade ledfyrar, ensfyrar, hamnfyrar, många till antalet, hela 2 524 stycken, puh, så ha tålamod. Kolla in Västra Kvarken och Mälaren som är nästan klara med bilder. I flera kustavsnitt saknas bilder. "Bild saknas" betyder att du gärna får sända mig foto. Tack!

Länkar

F.d. ordföranden Esbjörn Hillberg har ordet (klicka här).

Länk till Svenska Fyrsällskapets hemsida.

Länk till Tidskriften Blänket på Svenska Fyrsällskapets hemsida.

Länk till Tidskriften Blänket i detta Lexikon / fyrwiki.

Länk till Svenska Fyrsällskapets register för fyrpersonal.

Länk till Huvudsidan på detta Svenska Fyrsällskapets Fyrwiki.


Tillbaka till Huvudsidan.