Fångdamm

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

fångdamm, tillfälligt ytterskrov som flythjälp för kassunfyr tills fyren satts på plats. Fångdammen har formen av en cylinder, vars nedre gavel tätas mot bottenkassunen. På så vis tjänar den som ett yttre flytskrov.

När kassunfyrar skall sänkas på plats uppstår ett kritiskt moment då den övre delen av bottenkassunen ligger i vattenytan.

  • Fyren blir då instabil och kan tippa.
  • Fångdammen förbättrar stabiliteten och genom att den är sektionsindelad med vattentäta skott kan fyren sänkas genom kontrollerat vatteninsläpp i de olika sektionerna.


LFl(3) 20s.jpg

SweFlag.jpg Vantskruv.jpg Symbol fyr.jpg Symbol kassfr.jpg Lur ritad.jpg Blixtsymbol.jpg Symbol racon.jpg Fotogenlamp ritad.jpg Symbol fsk.jpg

Kassunfyrarna Brandskärsflak och Dynabrott klara att sjösättas i Jävre-Sandholmen. Arkiv G Kjellgren
Gustav Dalén kassunfyr under bogsering ut till sin plats. Fångdammen används som tillfällig flytkrage. Foto Bengt Albert Ahlin
Väktaren är här "sänkt" och fångdammen av trä håller på att tas bort. Arkiv G Kjellgren
Kassunfyren Trubaduren. Foto Esbjörn Hillberg


Princip

Principskiss för fångdammsfyr. Arkiv G Kjellgren. Den byggdes på en pålbädd på liknande sätt som en teleskopfyr. Arkiv Gellerstad

PrincipskissFångdamm.jpg OskKass001.JPG

Av trä

1964 användes för kassunfyr Trubaduren en fångdamm för första gången. Denna fångdamm var tillverkad i trä med tretums plank och uppdelad i fyra sektioner med vattentäta skott. På grund av vädrets makter kunde den inte återanvändas.

Av plåt, återanvändes

1966 användes för Gustav Dalén kassunfyr för första gången en fångdamm tillverkad i plåt. Denna var ritad av Vattenbyggnadsbyrån och byggd på Gävle Varv.


1968 användes för kassunfyr Väktaren för första gången fångdamm tillverkad i glidformsgjuten betong.

  • När fyren kommit på plats kunde sektionerna tas loss och lämnas kvar på botten runt fyren som på så vis fick ett förbättrat erosionsskydd.
  • Denna teknik används för kassunfyrar med större eller mindre diameter än vad som lämpade sig med plåtfångdammen.

Länkar

Här är en länk till Youtube: Bygget av kassunfyren Gustav Dalén


Jfr kassunfyr, teleskopfyr, utsjöfyr, Gustav Dalén kassunfyr