Bolinder-Munktell

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bolinder-Munktell, verkstadsindustri som bland annat levererat motorer till fyrskepp och lotsbåtar.

Grundaren Johan Theofron Munktell var född 1805 i Kärrbo i Västmanland och son till en präst.

Han visade tidigt en enastående teknisk begåvning. Vid 21 års ålder var han arbetsledare vid Kungliga Myntverket på Kungsholmen i Stockholm. Han fick där ansvaret för att modernisera den åldersdigna maskinparken, vilket han gjorde. Han fick förfrågan av Lars Johan Hierta, Aftonbladets grundare, att bygga en tryckpress till tidningen, vilket han gjorde. Han blev kontaktad av Carl Gustafs gevärsfaktori i Eskilstuna för att hjälpa till med tillverkning och underhåll av maskiner för vapentillverkningen.


LoggaBolinderMunktell.jpg
HjälmarenKartaRitad.jpg

SweFlag.jpg Maskaron.jpg Vantskruv.jpg Symbol fyr.jpg Symbol fsk.jpg Lur ritad.jpg

Nosen på en äldre traktor. Foto Leif Elsby 2015
Foto Tomas Berglund 20191832 grundade han Eskilstuna Mekaniska Verkstad för att hjälpa gevärsfaktoriet. Tryckpressar blev en tidig specialitet för företaget.

1837 flyttades produktionen till den plats i Eskilstuna där det nuvarande Munktells Museum är beläget. Samarbete med Samuel Owen i Stockolm, studiebesök i det industrialiserade England och sammanträffande med bröderna Stevenson / Stephenson var stora inspirationskällor. Det resulterade i nya produkter som ångmaskiner till gruvor och fabriker, ångvärmesystem till större byggnader som Operan i Stockholm och fängelser som Långholmen. Man började tillverka lokomobiler, det vill säga ångmaskiner som kunde förflytta sig. Därifrån var inte steget långt till lokomotiv.

1853 levererade företaget Sveriges första lokomotiv, Förstlingen.

Ångmaskinerna revolutionerade det svenska jordbruket, vilket ledde till att arbetskraft frigjordes till de nya fabrikerna. Företaget fortsatte att utvecklas och kom med traktorer med tändkulemotor, råoljemotorer, dieselmotorer, motorvältar, väghyvlar och mycket mer.

1932 i Kreugerkraschens spår kom företaget på obestånd. Det gjorde också motortillverkaren Bolinders i Stockholm. Svenska Handelsbanken såg till att de två företagen gick ihop och bildade Bolinder-Munktell (BM). Den samlade verksamheten förlades till Eskilstuna. BM och Volvo konkurrerade om traktorköparna men hade också ett visst samarbete där BM tillverkade framvagnar till personbilen Volvo PV 444.

1950 köptes BM av Volvo.

1954 föddes den första hjullastaren, som på den tiden kallades baklastare.

1966 föddes den ramstyrda dumpern.

Idag ingår företaget i Volvo Construction Equipment.

Har till Lotsverlet levererat

Motorer till fyrskepp och anläggningar för mistsignal


Bolinder Skags Udde.jpg 20190823 160722.jpg

Foto Tomas Berglund 2019


Fladen32 1926f.jpg

Bolindrar i maskinrummet i Fyrskepp Nr 32 Fladen år 1926. Arkiv Lotsverket.

Länkar


Jfr fyrskepp, ångmaskin, Owens faktori, fyrskepp Nr 23 Kopparstenarna, fyrskepp Nr 24 Reserv, fyrskepp Nr 29 Ölandsrev, fyrskepp Nr 32 Fladen.