Nyheter

Rapport från en fyrkryssning

av Ann-Louise Gustavsson

Kl 10 avgång från Stafsnäs Vinterhamn. Ombord 25 passagerare, 11 besättningsmän samt Fyrsällskapets nyvalde ordförande Janne Olsén som guide.

Motorgång norrut och segelsättning på Kanholmsfjärden. Vinden NO ca 4 – 5 m/s. Soligt väder med några molntussar högt.

Seglingen hade annonserats i Blänket nr 2/21 samt på Fyrsällskapets hemsida. Sammanlagt fyra seglingar planerades och samtliga var slutsålda med personer på väntelista.

Avsikten var att segla genom Sandhamnshålet och vidare österut mot Revengegrundets fyr och (helst också) rundning av Almagrundet. Vinden bestämde att vi efter Revengegrundet fick ta en kurs syd om Bullerö för att kunna vara åter i Stafsnäs kl 18.00.

Vi seglade förbi ett antal fyrar: Tegelhällan, Runö fyr, Trollharan, Långholmen, Yxhammarskobb, Getholmen, Farfarsgrund, Sandhamns fyr (som blev 150 år 2020), Korsö Torn, Svängen, Grönskärs fyr (på lite avstånd men dock) samt Revengegrundet.

Janne Olsén berättade om fyrarna och farlederna, både nutidshistorier och hur det varit förr. Området gömmer en mängd fartyg som förlist under årens lopp. Därav också en förklaring att det är många fyrar för att leda fartygen rätt.

Vi seglade sydlig och sydvästlig kurs, för att passera söder om Bullerö skärgård och norr om Långviksskärs skärgård. Seglade förbi Idöborg och rundade Nämdö Böte för att ta oss ut på Nämdöfjärden och förtöja i Stafsnäs några minuter efter 18.00.

Planer finns att göra några Fyrkryssningar även hösten 2021. Håll utkik på Fyrsällskapets hemsida där vi kommer att berätta mer så snart datum och segelroute är bestämd. /A. Unosson

Farfarsgrund. En fyr som markerar en kraftig gir på leden alldeles väst om Sandön. Foto: Anders Unosson

Revenggrundet. Foto: Ulf Schloss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till nyhetssidan