Nyheter

Herrhamraleden i nytt ljus

av Ann-Louise Gustavsson

Ny lättare feedertrafik mellan Norvikshamnen och vidare in till mälarhamnar kommer att inledas genom en utveckling av Herrhamraleden norr om Landsort.

Sjöfartsverket har här bland annat utrustat ett antal prickar med toppbelysning samtidigt som mätningar och simuleringar har gjorts så att upp till hundra meter långa fartyg ska kunna ta sig igenom leden. Allt för att avlasta vägtrafiken som genom den nya Norvikshamnen svårt anstränger i synnerhet väg 225 mellan Nynäshamn och Södertälje. Två passager i veckan i vardera riktningen är planerade. På så sätt hoppas man att kunna minska vägburen trafik med tusen lastbilar per vecka. Men detta är med kännedom om transportörernas preferenser troligen en aning optimistiskt.

Herrhamraleden är mycket hårt trafikerad av fritidsbåtar om sommaren och dessutom på sina håll ganska trång med en nittiograders gir varför det nog gäller att hålla god uppsikt samt tungan rätt i mun skulle det dyka upp en fartygsför bakom den klippa som mycket passande heter Krokskär och som döljer den skarpa giren. De små belysta prickarna är bara kantmarkeringar men i giren går det att smita innanför om det egna djupgåendet håller sig under två meter. 

Text och foto: Magnus Rietz

 

Till nyhetssidan